Результаты сравнительного исследования макро- и микроэлементного состава Lagochilus inebrians и Lagochilus setulosus (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Индуктивті – байланысқан аргонды плазмасы бар оптика-эмиссиялық спектрометрия әдісімен Lagochilus inebrians 15 элемент және Lagochilus setulosus 13 элемент анықталды. Lagochilus inebrians өсімдігінде Se және Ag табылды, бұл эелементтер Lagochilus setulosus өсімдігінде кездеспейді. Lagochilus setulosus өсімдігінде темір, магний, литий, алюминийдің мөлшерлік құрамы 2-3 есеге көп. Сонымен қатар, Lagochilus Inebrians өсімдігінде калий, кальций, мырыш мөлшері көп кезедеседі. Екі өсімдікте химиялық элементтердің ішінде кальций көп болады, кальций қатысында оның лагохилинімен бірге плазмалық гемостаз жүзеге асады. В данной статье приводятся сведения о макро- и микроэлементном составе Lagochilus inebrians и Lagochilus setulosus методом оптико-эмиссионной спектрометрии с индуктивно-связанной аргоновой плазмой. Проводится сравнительная характеристика обнаруженных химических элементов. By method of optical-emissive spectrometry with inductive-connected argonplasma 15 elements in Lagochilus inebrians and 13 elements in Lagochilus setulosus are revealed. In plant Lagochilus inebrians are found out Se and Ag which were are absent at plant Lagochilus setulosus. But the quantitative content of iron, magnesium, lithium, aluminium in 2-3 times is more at plant Lagochilus setulosus. While the content of potassium, calcium, zinc surpasses at plant Lagochilus Inebrians. At both plants from chemical elements calcium is most of all presented, and the plasma hemostasis in combination with Lagochilin and calcium is realized.