Жануарларда панкреатит кезінде қан мен лимфадағы белок пен амилаза көрсеткіштерінің өзгеруі (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Егеуқұйрықтарда жедел панкреатит үлгісі алынды, әрі гистолгиялық және биохимиялық көрсеткіштері бойынша дәлелденді, лимфа мен қанда жалпы және панкреатиттік амилаза, липаза, сілтілі фосфатаза, глюкоза, АлАт, АсАт көрсеткіштері мен лейкоцитоз, лимфоцитоз жоғарлауы, сонымен бірге эритроциттердің, гемоглобиннің, жалпы белок мөлшерінің төмендеуі байқалады. Жедел панкреатит кезінде тәжірибелік жануарларда лимфа ағысының төмендеуі, лимфа мен қанның реологиялық көрсеткіштері өзгерістерге ұшырайтындығы, лимфа мен қанның тұтқырлығының жоғарлауы, ұю жылдамдығы төмендеуі, қанда тромбоциттер саны артуы нәтижесінде қан мен лимфа ағуын тежейді, бұл өз кезегінде ауру белгісін көрсетеді. Панкреатит ауруы бұл ұйқы безінен оқшауланбаған процесс, ауру кезінде барлық организмде патологиялық өзгерістер жүреді. Панкреатит кезінде белок мөлшерінің лимфада төмендеуі егеуқұйрықтарда лимфа түзілудің төмендеуін көрсетеді, циркуляцияланған қан көлемінің азаюы клеткадан тыс жедел панкреатиттің дегидратациясының дамуына әкеледі. Получена модель острый панкреатита у крыс, которая подтвердилась гистологическими и биохимическими данными, отмечено повышение общей и панкреатическая амилазы, липазы, щелочной фосфатазы, глюкозы, АлАт, АсАт, лейкоцитоз, лимфоцитоз, снижение эритроцитов, гемоглобина, общего белка в лимфе и крови. При остром панкреатите у экспериментальных животных снижается лимфоток, изменялись реологические показатели лимфы и крови, повышалась вязкость, укорачивалось время свертываемости лимфы и крови, увеличивались число тромбоцитов крови, что ухудшало текучесть, как крови, так и лимфы и показало явление воспалительного процесса. При панкреатите в организме происходить патологические изменения. Панкреатит развивается как хронический и острый панкреатит. Ученные заинтересованы изучить лимфатическую систему при панкреатите. Снижение белка при остром панкреатите приводить к снижению лимфобразования у животных. К дегидратацию панкреатита приводит снижение количество циркулирующей крови. Under the acute pancreatitis in rats that was confirmed by histological and biochemical data, the acute experimental pancreatitis showed increased content amylase, lipasa, alkaline phosphate, glucose, ALT, AST, leucocytosis, lymphocytosis, decline of red corpuscles, haemoglobin, general albumen in the lymph and blood. There was found the increase of lymph flow and the rheological properties of disturbance of the lymph and blood, viscidity rose, time of coagulability of lymph and blood shortened, increased number of thrombocytes of blood, that worsened fluidity, both blood and lymph and showed the phenomenon of inflammatory process. Pancreatitis occur in the body pathological changes. Pancreatitis develops as chronic and acute pancreatitis. Scientists are interested to explore the lymphatic system in pancreatitis. Decrease in protein cause acute pancreatitis limfobrazovaniya reduction in animals. By the dehydration leading pancreatitis decrease the amount of circulating blood. An important role in the development of pancreatitis play imunokomponentnyh infringement of functional activity of cells, we refer to them T lymphocytes, helper, etc.