Сравнительная характеристика анемии у женщин и детей Жамбылской, Мангыстауской и Алматинской областях (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Анемияның болуы, адамдарда дене дамуының тежелуімен, балалардың танымдық қабілеттерінің, ересектерде психикалық және физикалық қызметтерінің нашарлауы, жұқпалы аурулар мен өзге де бірқатар мәселелердің болуына алып келеді. Анемия қанда эритроциттер санының және гемоглобиннің концентрациясының кемуі салдарынан, сондай-ақ, фолий қышқылының, витамин В12 нің, темір және басқа да нутриенттердің кему слдарынан болады. Әйелдер арасында анемиясы жоқтарға қарағанда, анемиясы бар әйелдерде жүктіліктің қолайсыз бітуі бақыланады. Осы орайда, біздің жұмысымыз осы мәселелердің алдын алу мақсатында,белгілі топ арасында темір, фолий қышқылымен байыту. Жамбыл, Маңғыстау және Алматы облыстарында тұрақты биологиялық мониторинг ұйымдастыру арқылы микроэлементтер кемшіліктерді болдырмау үшін бағдарламалардың тиімділігін арттыру болды.Анемия связана с нарушением физического развития и познавательных способностей детей, ухудшением психической и физической деятельности у взрослых, повышением риска инфекционных заболеваний и рядом других проблем. Анемия характеризуется снижением количества эритроцитов и концентрации гемоглобина в крови, проявлением дефицита железа, фолиевой кислоты, витамина В12 и ряда других нутриентов. Среди женщин с анемией значительно чаще наблюдаются неблагоприятные исходы беременности, чем среди женщин без анемии. В связи с этим, в нашей работы было задачей повысить эффективность программ по профилактике дефицита микронутриентов путем организации проведения постоянного биологического мониторинга за обеспеченностью индикаторных групп населения железом, фолиевой кислотой Жамбылской, Мангыстауской и Алматинской областях.Anemia is associated with impaired physical development and cognitive abilities of children , the deterioration of mental and physical activity in adults, increased risk of infectious diseases and a number of other problems. Anemia is characterized by a decrease in red blood cell count and hemoglobin concentration in the blood, the manifestation of iron deficiency, folic acid, vitamin B12 and a number of other nutrients. Among women with anemia were significantly more common adverse pregnancy outcomes than women without anemia . In this context , the aim of our work was to increase the effectiveness of programs to prevent micronutrient deficiencies through the organization of a permanent biological monitoring for security sentinel populations iron, folic acid Zhambyl, Mangistau and Almaty regions.