Төрт хлорлы көмірсутекпен улану кезіндегі егеуқұйрықтар лимфасының биохимиялық көрсеткіштері (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2016)
Мақалада 4 хлорлы көмірсутектің лимфа ағысына, лимфа мен қанның биохимиялық құрамына әсері зерттелген. Төрт хлорлы көмірсутектің әсерінен лимфа ағысы төмендеп, сонымен бірге лимфа мен плазмада жалпы белок мөлшері азаятындығы байқалады. Қан плазмасы мен лимфада электролит көрсеткіштерінің өзгерістерінің болатындығы байқалады. Изучалось влияние 4-х хлористого углерода на биохимический состав лимфы и крови у лабораторных крыс. В экспериментах показано, что CCl4 вызывает уменьшение лимфотока, снижение содержания общего белка в лимфе и плазме крови. Показаны сдвиги электролитного состава лимфы и плазмы крови.In this work the influence of carbon tetrachloride upon the lymph flow, biochemical content of lymph and plasma are studied. Carbon tetrachloride lead to the reduction in lymph flow and total protein content in the lymph and plasma. Shows the shift of the electrolyte composition of lymph and blood plasma.