Среда и качество жизни на примере поверхностных вод в зоне влияния ТЭЦ-2 города Алматы.Алматы қаласы ЖЭО 2 аймағындағы жер үсті суларының мысалында олардың өмір сапасы мен орта жағдайына əсері (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
В статье представлены данные по анализу образцов воды на содержание девяти тяжелых металлов поверхностных вод в зоне влияния ТЭЦ-2 города Алматы. Пробы были взяты из трех точек: водохранилища Кукузен, накопителя ТЭЦ-2, из трубы золоотвала, вода которой сливается в водохранилище Кукузен. Анализы проводились с использованием стандартных методик. Выявлено загрязнение воды ТМ, такими, как Cd и Mn. Выявлено превышение ПДК для питьевой воды в пробах из золоотвальной трубы и накопителя ТЭЦ-2. Снижение уровня данного загрязнения можно достичь минимизацией сбросов в накопительные и золоотвальные зоны и через внедрение на ТЭЦ-2 инновационной технологии плазменно-топливных систем.Мақалада Алматы қаласының ЖЭО-2 ықпалының зонасындағы ағынды суларынан алынған су сынамаларының құрамындағы тоғыз ауыр металлдың мөлшерін анықтадық. Сынамалар негізгі үш нүктеден лынды: Көкөзен бөгенінен, ЖЭО-2 қалдықтарын жинақтау орны, Көкөзен бөгеніне құятын құбыр суы. Ауыр металдарды анықтау стандартына сəйкес əдіспен анықталды. Анализ барынсында су сынамаларының құрамында Cd жəне Mn сияқты ауыр металдармен ластанғаны айқындалды. Жалпы алынған үш нүктенің екеуінде ауыз су ШРК-нан артық мөлшер көрсетті. Ол ЖЭО-2 қалдықтарды жинаутау орнынан жəне Көкөзен бөгеніне жинақтау орталығынан келіп құятын құбырдан алынған сынамада. Көрсетілген су көздерінің ластануының басты себебі, ол Алматы ЖЭО-2 шығатын қалдықтар мөлшерінің артық мөлшерде жинақтау орталығында сақталуы. Ластану деңгейін төмендету үшін ЖЭО-2 жаңа технология бойынша, яғни плазмалық жағармай арқылы жағуды қолға алу болып табылады