Қазақстан Республикасының географиялық əр аймақтарында тұратын ер адамдардың спермограмма көрсеткішінің бұзылуы.Нарушение показателей спермограммы у мужчин проживающих различных географических регионах в Республике Казахстана (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
27 ер адамға негізгі параметрмен эякуляттың ретроспективті талдауы (1мл эякулятта ұрық шоғырлануы),сперматогенез үдерісіне экология-физиологиялық факторлар əсерінің пайда болуы мақсатымен жүргізілді.Кешенді зерттеу нəтижесінде зерттелген еркектердің географиялық ареалынан спермограмма көрсеткіштерінің бұзылуының белгілі бір заңдылығы анықталдыБыл проведен ретроспективный анализ эякулятов 27 мужчин по основным параметрам (концентрация в 1 мл эякулята) в целях выявления влияния эколого-физиологических факторов на процесс сперматогенеза. B результате комплексного исследования была выявлена определенная закономерность в нарушений показателейспермограммы от географического ареала исследуемых мужчин.