DIFFERENTIAL CYTOTOXIC EFFECTS OF HEAVY METALS ON THE NF kB SIGNAL PATHWAY AND EFFECT OF ANTIOXIDANT (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2009)
Рассмотрены различные пути активации тяжелыми металлами сигнальных путей транскрипционного фактора NF-κB. NF- κB является важным регуляторным элементом, определяющим пролиферацию, выживание, дифференцировку и апоптоз клеток. Активация факторов транскрипции тяжелыми металлами, приводит к изменению экспрессии нескольких сотен генов, и соответственно, активности многих метаболических процессов. Многие антиоксиданты имеют антираковый, противовоспалительный эффект, что также было показано в ингибировании транскрипционного фактора NF-kB, которые применяются для терапевтических целей.Ауыр металдардың транскрипциялық NF-kB ядролық фактордің қоздыратын əр түрлі сигнал жолдары көрсетілген. NF-kB транскрипциялық фактор жасушадағы маңызды реттеуші элементболып табылады, ол жасушаның пролиферациясын, тірі қалуын жəне апоптозды анықтайды. NF-kB транскрипциялық фактордың ауыр металдармен активтендіргенде көптеген гендерді түрлендіреді,соған сəйкес əр түрлі метаболикалық процестерді активтендіреді. Анықталған көптеген антиоксиданттар қатерлі ісікке жəне ісіп қызару процесіне қарсы эффектілігі көрсетілген, сол NF-kB транскрипциялық фактордың блокадалау жолдарында көрсетілген мұны терапевтік мақсатта қолданылады.