СРАВНИТЕЛЬНЫЙ АНАЛИЗ УЛЬТРАСТРУКТУРНЫХ ИЗМЕНЕНИЙ В ТКАНИ ЛЕГКИХ У ЖИВОТНЫХ ПРИ ВОЗДЕЙСТВИИ РАЗЛИЧНЫМИ ДОЗАМИ ПЫЛИ УРАНОВОЙ РУДЫ (Казахский национальный медицинский университет имени С.Д.Асфендиярова (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2009)
При воздействии на животных пылью урановой руды дозами равными 5, 10 и 50 ПДК ультраструктурные изменения респираторного отдела легких имели различную характеристику развития и выраженности патологического процесса. Анализ динамики фаз патологических и восстановительных процессов свидетельствовал о том, что при дозе 5 ПДК ингаляционной затравки период спада быстро сменялся периодом адаптации и защиты. При дозе 10 ПДК фаза спада имела большую продолжительность, сменяясь на определенное время фазой восстановления морфоструктур респираторного отдела легких. Воздействие дозой 50 ПДК приводило к тяжелым субмикроскопическим изменениям сразу через 3 суток, а в последующие сроки в респираторном отделе легких экспериментальных животных на фоне тяжелых деструктивных изменений развивались и усиливались компенсаторно- адаптивные реакции.Жануарларға мөлшерлері 5,10 жəне 50 шекті мүмкін концентрациясына тең уран кен шаңымен əсер еткенде, өкпелеріндгі респираторлы бөліміндегі ультраструктуралық өзгерістердің дамуы жəне патологиялық процесстерінің көрсеткіштері əр турлі екені байқалады. 5 шекті мүмкін концентрациясына тең уран кен шаңымен əсер еткенде адаптивік өзгерістердің төмендеу кезеңі тез арада өсіп қалпына келеді. 10 шекті мүмкін концентрациясына тең уран кен шаңымен əсер еткенде өкпенің респираторлық бөліміндегі төмендеу кезеңі ұзақ, ал қалпына келу кезені қысқа. 50 шекті мүмкін концентрациясына тең уран кен шаңымен əсер еткенде 3 тəүліктің ішінде ауыр субмикроскопиялық өзгерістер байқалады. Келесі зерттеу кезеңдерінде өкпенің респираторлық бөліміндегі ауыр деструтивтік өзгерістер мен бірге компенсоторлы-адаптивті реакциялар дамып, нығая түседі.