Выделение и характеристика кДНК гена киназы рибосомального белка S6 Triticum aestivum. Triticum aestivum S6 рибосомалық белогінің киназасын кодтайтын кДНК генді бөліп алу жəне сипаттау (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Выделена кДНК гена, кодирующего гомолог киназы рибосомального белка S6 (S6K) Triticum aestivum (TaS6K). Анализ доменной структуры TaS6K выявил в киназном домене петлю активации, гидрофобный мотив (НМ) и мотив-изгиб (ТМ) характерные для всех S6 киназ. Выявлено, что Ser в положении 466 на С-концевомНМ-мотиве (S466) является предполагаемым сайтом фосфорилирования TOR киназы Triticum aestivum.Показано, что в алейроновом слое зерна пшеницы происходит ингибирование фосфорилирования S466 TaS6K в присутствии рр242, специфического ингибитора TOR киназы. Выявлен более высокий уровень активации TaS6K в клетках алейрона в присутствии гиббереллина по сравнению с абсцизовой кислотой. Это может служить показателем участия TOR сигнальной системы в гиббереллин-зависимых процессах в ходе прорастания зерна пшеницы.Жұмыс барысында жұмсақ бидайдың (TaS6K) S6K гомологын кодтайтын геннің кДНК-сы бөлініп алынды.TaS6K домендік структурасының анализі киназалық доменде активтелу ілмегі жəне барлық S6 киназаларға тəн гидрофобты мотив (НМ) жəне буктеме-мотив (ТМ) бар екені көрсетілді. С- соңды НМ-мотивтің 466 орнындатұратын Ser амин қышқылы TOR киназа ферментімен фосфорлануы мүмкін. Зерттеу жұмысы нəтижесінде mTOR спецификалық ингибиторы рр242 бар болған жағдайда бидай дəнінің алейрон қабатында эндогенді TaS6K-нің S466 сайты бойынша фосфарлануының тежелетіндігі анықталды. Бұл TaS6K-ның TOR киназамен активтенуін жəне Triticum aestivum-ның TOR сигналды жолына қатысатыны туралы болжамды дəлелдейді.Сонымен қатар, алейрон клеткасында TaS6K активациясы абциз қышқылымен салыстырғанда гибберилин бар ортада жоғары деңгейде жүретіні көрсетілді. Бұл бидай дəнінің өсіп-өнуі барысындағы гибберилин-тəуелді процесстерге TOR сигналдық жүйенің қатысуының көрсеткіші бола алады.