Связывание microRNA c mRNA генов рост-регулирующих транскрипционных факторов некоторых сельскохозяйственных растений. Кейбір ауылшаруашылық өсімдіктердің өсуін реттейтін транскрипциялық факторлар гендердің mRNA мен microRNA байланысуы (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Установлено связывание семейства miR396 с mRNA рост регулирующих транскрипционных факторов (GRF) Glycine max, Medicágo truncatula, Solánum lycopérsicum, Sorghum bicolor и Vítis vinifera. Определены сайты связывания miR396 с mRNA, вычислена свободная энергия их взаимодействия, составлены схемы связывания нуклеотидов miR396 с mRNA. В mRNA генов GRF всех изученных растений сайты связывания находятся в белок-кодирующей части и кодируют олигопептиды RSRKPVE или RSRKHVE. Полученные данные свидетельствуют, что экспрессия генов GRF в разных растениях регулируется с помощью семейства miR396.Glycine max, Medicágo truncatula, Solánum lycopérsicum, Sorghum bicolor жəне Vítis vinifera өсімдіктердің өсуін реттейтін транскрипциялық факторлар гендердің mRNA мен miR396 тұқымдасымен байланысуы анықталды. miR396 жəне mRNA-мен байланысу сайттары анықталды, олардың əрекеттесуінің бос қуатыесептелінді, нуклеотидтердің байланысу сызбанұсқасы құрастырылған. Зерттелген өсімдіктердің GRF гендердің mRNA-ында байланысу сайттары белок-кодтайтын бөлігінде орналасқан жəне RSRKPVE немесе RSRKHVE олигопептидтерді кодтайды. Қорыта айтқанда, əр түрлі өсімдіктерде GRF гендердің экспрессиясыmiR396 тұқымдасы арқылы реттелінеді