Изучение влияния плотности инокулята и продолжительности культивирования на ростовые характеристики и содержание липидов в клетках зеленых микроводорослей. Инокулят тығыздығы мен культивирлеу ұзақтығының жасыл микробалдыр клеткаларының липидтер мөлшері ме (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Определены особенности ростовых процессов и синтеза липидов культурами зеленых микроводорослей Oocystis rhomboideus, Scenedesmus obliquus, Dictyochlorella globosa в зависимости от времени культивирования и плотности посева клеток. Установлено, что уменьшение начальной плотности посева культуры увеличивает значение ростового индекса, удельной скорости размножения, уменьшает время удвоения клеток, увеличивает темпы прироста биомассы, но не оказывает достоверного влияния на динамику выхода и содержание липидов суммарной фракции (в расчете на 100 г сухого веса клеток). Oocystis rhomboideus, Scenedesmus obliquus, Dictyochlorella globosa жасыл микробалдыр культуралары культивирлеу уақыты мен клеткаларды егу тығыздығына тəуелді өсу процестері мен липидтер синтезінің ерекшеліктері анықталды. Бастапқы егу тығыздығының төмендігі өсу индексі мəні мен меншікті өсу жылдамдығын арттыратындығы, клеткалардың екі еселену уақытын қысқартатындығы анықталды. Егу тығыздығының төмен болуы биомассаны жинақтау қарқындылығын жоғарылатқанымен, липидтердің суммарлық фракциялары (клеткалардың 100 г құрғақ массасына шаққанда) мөлшері мен шығу динамикасына анық əсер тигізбейтіндігі белгілі болды.