Қант құмайы өсімдігінен биоэтанол алу. Получение биоэтанола из сахарного сорго (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Қарастырылып отырған мақалада биоэтанол өндіруде қант құмайы (Sorghum saccharatum (L).Pers) өсімдігін пайдаланудың тиімділігі жайлы мəліметтер келтірілген. Онда өсімдік сабағынан бөлініп алынған шырыннан этанол ашыту жолымен алынып, бір өсімдіктен қанша спирт алуға болатындығы анықталған жəнеол көрсеткіш бір гектарға есептеліп көрсетілген. Сонымен қатар өсімдік шырынынан спирт алу барысында ашытқының (Saccaromyces cerevisiae) қанша мөлшерде пайдалану тиімділігімен ашу процесінің сутектік (рН) көрсеткішінің тиімді ортасы анықталған.В статье приведены экспериментальные данные использования сахарного сорго (Sorghum saccharatum (L).Pers) в производстве биоэтанола. Из сока, выделенного из стеблей сорго сахарного получен этанол, с помощью спиртового брожения, определено количество спирта, полученного из целого растения, и в рассчетена один гектар. Выявлены оптимальные концентрация дрожевых клеток и рН-среды.