Влияние различных доз химически модифицированного цеолита на микробиологическую активность нефтезагрязненной почвы. Химиялық модифицирленген цеолиттің əртүрлі мөлшерінің мұнаймен ластанған топырақтың микробиологиялық белсенділігіне əсері (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Исследования показали, что внесение цеолита в нефтезагрязненную почву благоприятно влияет на спонтанную микрофлору: значительно увеличивается доля гетеротрофных бактерий, актиномицетов иуглеводородокисляющих микроорганизмов, последним, как известно, принадлежит решающая роль в утилизации углеводородов нефти. Численность микромицетов снижается. Самыми эффективными дозамивносимого цеолита были 5,0 и 7,5 т/га. При этих же параметрах отмечалась высокая каталазная и дегидрогеназная активностьЗерттеу нəтижелері мұнаймен ластанған топыраққа цеолитті енгізу топырақ микрофлорасына оңтайлы əсер ететінін көрсетті: гетеротрофты бактерия белгілі мөлшерде өскен, актиномицет жəне көмірсутектотықтырғыш микроорганизмдер, соңғысы, белгілі болғандай, мұнай көмірсутектерін жоюда шешуші қызмет атқарады Микромицеттер мөлшері төмендейді. Енгізілген цеолиттің ең тиімді мөлшері 5,0 жəне 7,5 т/га. Осы параметрлер бойынша жоғары каталаздық жəне дегидрогеназалық белсенділік байқалды