Создание рекомбинантного штамма Saccharomyces cerevisiae с геном эндо-β-1, 4-эндоглюконазы гриба Aspergillius niger в HO локусе хромосомы.Хромосомасының НО локусында Aspergillius niger саңырауқұлағының эндо-β-1, 4-эндоглюконаза гені бар рекомбинантты Sacc (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Создан интегральный вектор способный включаться в HO локус хромосомы с селективным маркернымгеном устойчивости к генетицину (G418), конститутивным промотором и терминатором дрожжевой глицероальдегид 3-фосфат дегидрогеназы (GAPDH). С использованием вектора для геномной интеграции получены новые штаммы дрожжей эффективно экспрессирующие эндо-1,4-β-глюканазу гриба Aspergillus niger.Показано, что подходы, использованные в данной работе, могут быть перспективными для конструированияпромышленных штаммов для ферментации целлюлозосодержащего сырья.Жұмыс барысында генетицинге (G418) төзімділік көрсететін маркерлік ген KanMX4 пен ашытқыглицероальдегид 3-фосфат дегидрогеназа (GAPDH) генінің конститутивті промоторы мен терминаторына ие,хромосоманың НО локусына интеграциялануға қабілетті интегральді вектор құрастырылды.Интеграцияланушы векторларды қолдана отырып, Aspergillus niger саңырауқұлағының эндо-1,4-β-глюканаза ферментін эффективті түрде экспрессиялауға қабілетті жаңа ашытқы штаммдары алынды. Аталмыш жүмыста қолданылған амалдардың целлюлозалы шикізатты ферментациялауға қабілетті өндірістік штамдардықұрастыруда тиімділігі көрсетілді.