Стевия тұқымдарының өніп-өсу белсенділігіне биологиялық ырықты заттардың тигізетін əсері. Влияние биологически активных веществ на проростание,рост и развития семен стевии (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Мақалада стевиядан алынған экстракттардың стевия тұқымдарының in vitro жағдайында өніп-өсубелсенділігіне тигізетін əсері қарастырылған. Стевия тұқымдарының өніп-өсу қарқыны экстракт табиғаты менконцентрацияларынан жəне өңдеу уақытынан тəуелді болатыны анықталды. Тұқымдарды экстракттарменқысқа уақыт өңдеуге қарағанда ұзақ уақыт (60 минут) өңдеу оңтайлы болатыныдығы анықталды. Зерттеугеалынған экстракттардың ішінде таза стевиозид пен гликозидтердің жиынтығына қарағанда, құрғақ жапырақтансу жəне спирт негізінде жасалған экстракттар тұқымдардың өніп-өсу қарқынын едəуір арттыратыныанықталдыВ статье приведены результаты по изучению влияния биологически активных веществ на проростание,рост и развития семян стевии в условиях in vitro. Выявлено, что эти процессы зависят от природы иконцентрации экстрактов полученных из стевии а также от времени экспозиции. Процент проростания семян Серия биологическая. №3/1(59). 2013при 60 минутной экспозиции была выше, чем с 30 минутной экспозицией. Высокие показатели проростания,рост и развитие семян наблюдалось при обработке с экстрактами стевии приготовленными из сухих листьев на водной и спиртовой основе, по сравнению с экстрактами из чистого стевиозида и суммой гликозидов.