Использование гаплоидной биотехнологии в созданий нового высокопродуктивного сорта Tritcium aestivum L.Гаплодттық биотехнологияны Triticum aestivum L. жоғары өнімді жаңа сортын алуда қолдану (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
В работе приведены результаты многолетних исследований по культуре изолированных микроспорпшеницы in vitro, результаты исследования путей развития микроспор in vitro и процессы морфогенеза ирегенерации гаплоидных растений. Приведены практические результаты использования гаплоиднойбиотехнологии в экологической селекции Triticum aestivum L. на устойчивость к биотическим и абиотическимстрессовым факторам окружающей среды. В работе также приведены результаты использованиямолекулярных маркеров на ранних этапах селекционного процесса.Гаплодттық биотехнологияны Triticum aestivum L. жоғары өнімді жаңа сортын алуда қолдану.Күздiк бидай бiрiншi ұрпактары гаплоидты биотехнологиясын қолдана отырып, АДГ-линиалары алынды. Олардың өнімділігіжəне сапасы жағынан жоғары. Өзінің үлгілерінен артық өнім береді.Дигаплоидттық линиялардан бидайдың «Нуреке» деген жаңа сорты алынып Алматы жəне Жамбылоблыстарында аудандастырылды.