Создание стабильных сомаклональных линий пшеницы с ценными хозяйственными признаками на основе биотехнологии.Құнды шаруашылық белгілері бар тұрақты бидай сомаклонды линияларының биотехнология негізінде алу (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Разработанная нами технология длительной регенерации растений позволяет получать линий со стабильнонаследуемыми хозяйственно-ценными признаками. Показано, что некоторые из этих признаков (карликовость,высокая масса зерна, крупное зерно, высокая урожайность) полностью сохраняются и усиливаются впоследующих поколениях сомаклональных линий сортов Отан и Целинная 3С. ПЦР анализ с использованиемIRAP-маркеров позволил выявить различие сомаклональных линий как по сравнению с исходным сортом, так имежду собой.Бізбен жасалған ұзақ мерзім өсімдік регенерациясы алатын технологиясы тұрақты тұқым қуалайтын құнды-шаруашылық белгілері бар сомаклоналды линиялар алуға мүмкіншілік береді. Бұл белгілердің кейбірі(карликтілік, дəннің жоғары массасы, ірі дəнділік, жоғары өнімділік) Отан жəне Целинная 3С сорттарыныңсомаклональды линияларындың келесі ұрпақтарында толық сақталатыны жəне күшеетіні көрсетілді. ПТРанализге IRAP-маркерлерің қолдануы сомаклондық линиялардың бастапқы сортпен жəне бір біріменсалыстырғанда өзгешіліктерің анықтыуға ықпал етті.