Институт микробиологии и вирусологии МОН РК (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Актиномицеты являются преобладающим или значительным компонентом микробиоценозов в исследованных типах почв Иле-Балхашского региона: светлых и обыкновенных сероземах, аллювиально-луговых почвах и луговых почвах. Содержание актиномицетов в общей массе бактерий понижается в образцах лугово- болотных и болотных почв. Для всех типов почв отмечено сосредоточение актиномицетных сообществ в ризосфере растений, при этом, значительно возрастает, как их общая численность, так и их составляющая в общей биомассе бактерий.Іле-Балқаш ауданының зерттелген топырақ түрлерінде актиномицеттер микробиоценозында өте немесе түбегеилі компоненттері болып табылады: ашық сұртопырақтар, аллювильды-шалғындық жəне шалғындық топырақтарында. Бактериялардың жалпы массасында актиномицеттер құрамы шалғын батпақ жəне батпақ топырақтарда төмендейді. Топырақтардың барлык түрінде актиномицеттер бірлестіктері өсімдіктердің ризосферасында шоғырлауын атап айту керек, сонымен бiрге олардың ортақ саны жəне жалпы бактериялардың биомассасының құрамында олардын құрайтыны едəуiр өседi.