СВОЙСТВА ИНТРОННЫХ miRNA ЧЕЛОВЕКА И ОСОБЕННОСТИ ИХ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ С mRNA (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Установлены сайты взаимодействия 686 интронных miRNA miRNA с mRNA 51 генов кодирующих интронные miRNA. Выявлены особенности взаимодействия изученных miRNA с 5'UTR, CDS и 3'UTR mRNA каждого гена. Установлена значительная гетерогенность функциональных участков mRNA по плотности расположения этих сайтов и по числу сайтов связывания с miRNA. Выявлены miRNA отличающиеся высокой селективностью к mRNA определенных генов.Бұл жұмыста 686 интронды miRNA-дың интронды miRNA кодтайтын 51 геннің mRNA-мен байланысусайттары анықталды. Зерттелген miRNA-дың əрбір геннің mRNA-ның 5'UTR, CDS жəне 3'UTR-мен байланысу ерекшеліктері зерттелді. RNA функциональді бөліктерінің miRNA-мен байланыстыру сайттарының саны бойынша жəне бұл сайттардың орналасу тығыздығына байланысты гетерогенділік анықталды. Кейбір miRNA гендердің mRNA-на сұрыптаушылықпен ерекшеленеді.