ОСОБЕННОСТИ СТРОЕНИЯ ГЕНЕРАТИВНЫХ ОРГАНОВ ПАЛЬМ РОДА Chamaedorea Willd. В ИНТРОДУКЦИИ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Впервые в закрытом грунте юго-востока Казахстана было изучено морфологическое строение органов размножения у 3 видов пальм рода Chamaedorea. Наблюдаются изменения морфологического строения соцветий в зависимости от видовой принадлежности растений. Мужские особи вида Chamaedorea oblongata уменьшают длину боковых осей соцветий, Chamaedorea pochutlensis – увеличивают. Уменьшение длины оси всего соцветия отмечается уженских растений Chamaedorea tepejilote.3 түрлі Chamaedorea Willd. пальманың морфологиялық қөбею мушелернің құрлыстары онтүстік шығыс Казақстанда алғаш рет жабық жерде зертелді. Əр түрлі өсімдіктерге байланысты гүл шоғырының морфологиялық құрылыстарының өзгерістерібайқалады. Еркек жынысты Chamaedorea oblongata түрі гүл шоғырының бүйірлі білдігінің ұзындығын қысқартады, Chamaedorea pochutlensis – ұзайтады. Ұрғашы жынысты өсімдік Chamaedorea tepejilote барлық гүл шоғыларның біліктерінің ұзындықтарының азайюы байқалады.