ФИЗИОЛОГИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА ТРУДА РАБОТНИКОВ МЕЖДУГОРОДНОЙ ТЕЛЕФОННОЙ СЛУЖБЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Трудовая деятельность телефонисток коммутаторов и справочной - информационной службы характеризуется существенной напряженностью. Выявленная направленность и величина физиологических сдвигов указывают на снижение работоспособности и развитие общего утомления у исследуемой профессиональной группы. С учетом гигиенической ситуации условий труда работников междугородней телефонной службы позволяет их работу отнести к категории напряженного труда, хотя и легкого по физической тяжести.Коммутатор телефонистары мен информациялық-анықтама қызметкерлері атқаратын еңбек түрлері айтарлықтай ауыр болмаса да, жұмыс күрделілігі жағынан ауыр болып бағаланады. Зерттеумен қамтылған профессиональдық топтарда анықталған физиологиялық өзгерістердің бағыты мен ауқымы осыған дəлел бола алады. Халықаралық байланыс қызметкерлерінің еңбек орындарында қалыптасқан гигиеналық жағдайларды зерттей келе еңбектің бұл түрі физикалық ауырлығы жағынан «жеңіл»-деп табылғанымен, күрделілігіне қатысты «жоғары күрделіліктегі еңбек түрі» болып бағаланды.