ҚАЗАҚСТАН ХАЛҚЫНЫҢ СЕМІЗДІККЕ ШАЛДЫҒУЫНА ƏСЕР ЕТЕТІН ФАКТОРЛАРҒА АНАЛИЗ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2009)
Зерттеу нəтижелері респонденттердің табыс деңгейі ДСИ (дене салмағының индексі) мөлшеріне, артық салмақтың жəне семіздіктің таралу жиілігіне əсер ететіндін көрсетеді, ол жоғары деңгейдегітабысты респондентердің арасында көбірек кездеседі. Репрезентативті сұрыптау, əр түрлі табыс деңгейдегі 6 топқа бөлінген, 3526 адамды тексеруге мүмкіндік берді. Ең аз қамсыздандырылған респонденттермен салыстырғанда ең жоғары қамсыздандырылған респонденттер семіздікке 2 есе жиішалдығатындығы анықталды, артық салмақты респонденттер - 1,5 есе көп болды. ДСИ 18,5 кем адамдармен салыстырғанда, семіздікке шалдыққан адамдардың рационы көбінесе жоғары құнды жəнеқонымды өнімдерімен сипатталады.В последнее время в нашей республике отмечается увеличение числа лиц с избыточной массой тела, особенно среди трудоспособного населения и детей, поэтому проблема ожирения является одной из актуальных проблем медицины. В рамках программы «Исследование по оценке статуса питания и здоровья населения Казахстана» изучена роль неадекватного питания и уровня доходов как факторов риска возникновенияожирения. Результаты исследования показывают влияние уровня доходов как на величину ИМТ, так и на частоту распространенности избыточной массы тела и ожирения, которая оказывается выше среди высокодоходных респондентов.