HISTOLOGICAL AND ULTRASTRUCTURAL STUDIES ON ADRENAL CORTEX OF EGYPTIAN BALADI GOATS (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2009)
Целью данного исследования было изучение структуры коры надпочечников коз. Для этого было взято тридцать шесть надпочечников взрослых коз. Ткани были проанализированы под световым и электронным микроскопом. Кора надпочечников состоит из трех отдельных зон. Внешняя зона является клубочковой, ееклетки собраны в клубочки. Пучковая зона является самой плотной зоной и состоит из столбцов секреторных клеток, разделенных четко видимыми капиллярами. Клетки многоугольные. Имеются внутриклеточные капельки липидов. Сетчатая зона также состоит из многоугольных клеток, расположение которых менее линейно и более походит на круглые гнезда или скопления клеток.Ультраструктурный анализ: клубочковая зона характеризуется четко различимыми митохондриями с трубчатыми кристами, в цитоплазме пучковой зоны имеется значительное количество липидных капель и гладкого эндоплазматического ретикулума. Сетчатую зону отличает наличие в цитоплазме четко различимыхлизосом.Бұл жұмыста ешкілердің бүйрек үсті безі қабатының құрылымы зерттелген. Ол үшін отыз алты ересек ешкілердің бүйрек үсті бездері жиналып, олардың ұлпалары жарық жəне электрондық микроскоппен зерттеу үшін өңдеуден өткізілді. Бүйрек үсті безінің қабаты жеке үш бөліктен тұратындығы анықталды. Сыртқы қабат клеткалары шумақталып орналасқан ұлпаны құрайды. Ортаңғы қабаты будаланған клеткалар топтамаларынан тұрады жəне бұл қабатта секрет клеткаларының таяқшалары орналасқан. Сондай-ақ бұл қабатта липид тамшыларынан құралған полигональды клеткалар топтамалары болады. Ішкі қабаты да полигональды клеткалардан тұрады. Олар дөңгеленіп, ұяшық тəрізді орналасқан жəне ол торшалы қабат деп аталады. Ультрақұрылымы: будаланған қабат митохондриялардың, көптеген цитоплазмалық липидті тамшылырдың жəне эндоплазмалық ретикулум құрылымдарының көп болуымен сипатталады. Ішкі торшалы қабат цитоплазмасы лизосомды клеткалардың болуымен ерекшеленеді.