CОВРЕМЕННАЯ ПОСТАГРОГЕННАЯ СУКЦЕССИЯ НА РАЗЛИЧНЫХ ЛАНДШАФТАХ КАК ЭКОЛОГИЧЕСКИЙ ОБЪЕКТ ИЗУЧЕНИЯ ПРИРОДЫ. (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2017)
На современном этапе в природной среде за счет сукцессий происходит восстановление растительности,организмов, почв, вод, воздуха конкретных территорий. Определение современного состояния пастбищных,обрабатываемых, целинных и водных объектов требует наличия информаций об интенсивности и времени нагрузки на объекты, позволяют начинать изучение качественного и количественного состава растительности, животных, микроорганизмов в ландшафтах.Қазіргі кезеңдегі табиғи ортада белгілі бір территориядағы өсімдіктердің, ағзалардың, топырақтың, судың, ауаның қайта қалпына келуі сукцессия арқылы жүреді. Жайылымдық, өңделетін, тың жəне су нысандарының қазіргі кездегі жағдайын анықтау нысандарға түсетін ауыртпалықтың қарқындылығы мен уақыты туралы мəліметтер болуын талап етеді,ландшафтардағы өсімдіктердің, жануарлардың, микроағзалардың сапалық жəне сандық құрамын зерттеуді бастауға мүмкіндік береді.