ЖОҒАРЫ ӨНІМДІ АЗОТСІҢІРЕТІН КЕҢ СПЕКТРЛІ БЕЙІМДЕЛГІШ СИМБИОЗДЫ ӨСІМДІК-МИКРОБТЫ ЖҮЙЕНІ ТАҢДАП АЛУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2017)
Жоңышқаның түйнекті бактерияларынан кең спектрлі бейімделгіш жоғары өнімді азотсіңіретін симбиозды микробты-өсімдік жүйесі таңдап алынды. Жоңышқаның түйнекті бактерияларының əртүрлі экологиялық қолайсыз əсерлерге төзімділігі жəне жоңышқа мен симбиозды тіршілік ететін S. meliloti штамының стреске төзімділігі зерттелдіСимбиотическая система, сформированная растениями люцерны с клубеньковыми бактериями – одна из самых продуктивных, поскольку позволяет получать 4-6 т. сена на га и около 250 кг азота на га. Перспективным экологически чистым подходом для укрепления кормовой базы является выращивание люцерны инокулированными штаммами с широким спектром адаптации.