ГЕЛЬ ХРОМАТОГРАФИЯСЫМЕН mTOR КОМПЛЕКСТЕРІН БӨЛІП АЛУ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2017)
mTOR жасушаның ішкі процестерінің реттеушілерінің бірі. mTOR сигнал жолы жасушалардың өсуі, көбеюі жəне зат алмасуы қатарлы физиологиялық процестеріндегі рөлі өте маңызды болып табылады. mTOR туралы жасалған зерттеулерің көптігіне қарамастан, оның қазірге дейін белгілі болған екі комплекстері mTORC1 жəне mTORC2-ге қатысты кейбір мəселелер, сонымен қатар mTOR-дың басқа комплекс түзу мүмкіндіктері əлі де толықтай зерттелмеген күйінде қалып отыр. Біздің зерттеу жұмысымызда қазірге дейін белгілі болған сүтқоректілердегі рапамициннің нысанасы болып табылатын mTOR сигнал жолының екі ақуыздық комплекісінен басқа, үшінші бір комплексті бар екендігі гел фильтрациялық хроматографиясы арқылы анықталды.mTOR является одним из центральных регуляторов клетки. Ориентация mTOR пути может повлиять на физиологический процесс, в том числе рост клеток, распространение и обмен веществ. mTOR является уникальной мишенью в исследовании и лечении рака, который может обеспечить терапевтический эффект у пациентов с болезнью не восприимчивой к другим препаратам. Терапевтические стратегии, объединяющие mTOR ингибиторы с другой целевойтерапией или цитостатическими агентами, могут обеспечить повышенную противоопухолевую активность. Тем не менее много усилий в деле изучения mTORC1 mTORC2 комплексов и их функции были выполнены, но многие вопросы о сигналах mTORC2 идущих вверх по течению и об эффекторах mTORC2 идущих вниз по течению и возможность mTOR создавать другие комплексы по-прежнему остается открытым. В нашем исследовании мы обнаружили с помощью гель-фильтрации новый комплекс mTOR, который представляет собой комплекс большего размера, чем известные два других комплексав.