БИОРЕМЕДИАЦИЯ НЕФТЕЗАГРЯЗНЕННОЙ ПОЧВЫ ИСПЫТАТЕЛЬНОГО ПОЛИГОНА ТОО «ЖЫЛЫОЙ-БОЛАШАК» АССОЦИАЦИЯМИ НЕФТЕОКИСЛЯЮЩИХ МИКРООРГАНИЗМОВ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2017)
Изучена возможность очистки нефтезагрязненых почв испытательного полигона ТОО «Жылыой-Болашак» активными ассоциациями нефтеокисляющих микроорганизмов. Показано, что после их интродукции в почву увеличилось количество основных групп микроорганизмов. Степень деструкции нефти через один месяцсоставила 46.9% и 70.8%.«Жылыой-Болашақ» ЖАҚ сынақ полигонындағы мұнаймен ластанған топырақты белсенді мұнай тотықтырушы микроорганизмдермен тазалау мүмкіншілігі зерттелді. Микроорганизмдерді топыраққа енгізгеннен кейінмикроорганизмдердің негізгі топтарының саны жоғарылағаны көрсетілді. Мұнайдың ыдырау деңгейі бір айда 46.9% и 70.8% құрады.