Қазақстан флорасындағы қарағайлар (Pinaceae Lindl.), Кипаристер (Cupressaceae Neger) және қылшалар (Ephedraceae Wettst.) тұқымдастарының туыстық және түрлік анықтағыш кілттері. Родовые и видовые ключи определителя семейств сосновых (pinaceae lindl.) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Мақалада қазіргі таксономиялық жүйе бойынша, қарағайлар (Pinaceae Lindl.), кипаристер (Cupressaceae Neger) және қылшалар (Ephedraceae Wettst.) тұқымдастарының анықтағыш кілттеріэволюциялық жүйемен қазақ тілінде берілген. Оның ішінде қарағайлар - Pinaceae Lindl. тұқымдасынан Самырсын – Abies Mill. (1 түр - Abies sibirica Ledeb.), Шырша – Picea Dietr. (2 түр - Picea schrenkiana Fisch. et Mey., Picea obovata Ledeb.), Балқарағай - Larix Mill. (1 түр - Larix sibirica Ledeb.), Қарағай – Pinus L. (2 түр - Pinus sylvestris L., Pinus sibirica (Rupr.) Mayr.) 4 туысының; кипаристер - Cupressaceae Neger тұқымдасынан Juniperus L. - Арша туысының (7 түр - Juniperus communis L., Juniperus sibirica Burgsd., Juniperus pseudosabina Fisch. et Mey. (Juniperus turkestanica auct., non Kom.), Juniperus turkestanica Kom., Juniperus seravschanica Kom., Juniperus sabina L., Juniperus semiglobosa Rgl.); қылшалар – Ephedraceae Wettst. тұқымдасынан Ephedra L. – Қылша туысының (9 түр) анықтағыш кілттері жасалды.В данной статье приведены ключи определителя семейств сосновых (Pinaceae Lindl.), кипарисовых (Cupressaceae Neger) и эфедровых (Ephedraceae Wettst.) в соответствии с современной таксономической системой на казахском языке. Составлены ключи определения родов и видов семейства сосновые – Pinaceae Lindl. род пихта – Abies Mill. (1 вид – Abies sibirica Ledeb.), ель – Picea Dietr. (2 вида – Picea schrenkiana Fisch. et Mey., Picea obovata Ledeb.), Лиственница – Larix Mill. (1 вид – Larix sibirica Ledeb.), сосна – Pinus L. (2 вида – Pinus sylvestris L., Pinus sibirica (Rupr.) Mayr.); семейства кипарисовые – Cupressaceae Neger род Juniperus L. – можжевельник (7 видов – Juniperus communis L.,