Футболшылардың спорттық көрсеткіштерінің өсуіне бағытталған əдістемелерінің қолдану нəтижелері. Использование функциональных нагрузок с целью повышения спортивных показателей футболистов (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Бұл жұмыста футболшылардың арнайы функционалдық жүктемелерді пайдаланғаннан кейінгі зерттеу нəтижелері көрсетілген. Апталық циклдегі футболшылардың жаттығуларының жүктемелерінің қарқындылығының өзгеруімен орындалатын тиімді жаттығу жүйесі көрсетілді, ұсынылған жаттығу жүйесі футболшылардың спорттық көрсеткіштерді арттыруын қамтамасыз етеді. Аталған спорттық көрсеткіштердің өсуі ағзаның ең басты жүйесінің бірі – жүрек-қан тамырлар жүйесінің функционалдық күйінің жоғарғы деңгейдегі болуымен сипатталады. Əуесқой-спортшыларды жəне кəсіби-спортшыларды дайындауда зерттеулерден алынған нəтижелерді жаттығу процесiн тиімді жəне ұтымды құрастыру үшiн қолдануға болады.В работе представлены результаты исследования футболистов с использованием функциональных нагрузок. Предложена система тренировки футболистов в ходе недельного цикла с изменением интенсивности нагрузки и формы исполняемых упражнений, позволяющих обеспечить улучшение спортивных показателей на фоне высокого уровня функционального состояния важнейшей функциональной системы организма, сердечно-сосудистой.Полученные результаты исследований можно использовать для построения тренировочного процесса как для подготовки спортсменов-профессионалов, так и для спортсменов-любителей.