Влияние фенов остромордой лягушки на размеры нематод с различной локализацией. Сүйіртұмсық бақаның фендерінің əртүрлі оқшаулау орны бар жұмырқұрттардың мөлшелеріне ықпалы (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
В статье рассматривается влияние рисунка на спине остромордой лягушки на линейные размеры нематод с кишечной и легочной локализацией. Максимальные размеры Rhabdias bufonis чаще всего наблюдаются у лягушек со штрихами и пятнами, иногда – с промежуточным фенотипом, а минимальные – всегда у хозяев с прямыми непрерывными полосами на спине. У Oswaldocruziafiliformis в большинстве случаев отмечалась приуроченность крупных размеров нематод к лягушкам с непрерывными продольными полосами, минимальных – к фенотипу со штрихами и пятнами. Видимо, непрерывные полосы являются исходным фенотипом, прерывающиеся (до пятен и штрихов) – мутантными. Можно предположить, что восстановление организма хозяина при питании гематофага успешнее происходит у мутантных особей с более высокими темпами метаболизма, а кишечный гельминт наиболее рационально эксплуатирует хозяев с исходным фенотипом и экономным обменом веществ.Мақалада сүйіртұмсық бақаның арқасындағы суретінің өкпе, ішек оқшаулау орнымен жұмырқұрттардың өлшеміне ықпалы қарастырылады. Rhabidias bufonis-тің ең жоғарғы мөлшері арқасындағы дақ, сызық суретімен сүйіртұмсық бақада, ал ең төмен өлшемі үздіксіз, түзу сызықтармен басқаларында кездеседі. Oswaidorcruzia filiformis-та керісінше түзу, үздіксіз сызықты бақаларда жұмырқұрттардың ең жоғарғы өлшемі, ең төменгісі арқасындағы дақ, сызық суреті бар бақаларда кездеседі. Шамасы, сызықтар негізгі фенотип, ал дақтар мутантты фенотип болып табылады. Гематофагтың қоректенуінен, қожайынның ағзасының қалпына келтірілуі, метаболизмі жоғары мутагендік ағзада жеңілірек келеді, ал ішек жұмырқұрт негізгі фенотиппен, метаболизмі қожайынын ақырын ұтымды пайдаланады.