Сравнительное морфологическое изучение печени лягушки озерной (Rana ridibunda) из различных водоемов Иле-Балхашского бассейна. Іле-Балқаш бассейнінің түрлі су қоймаларынан алынған көл бақа (Rana ridibunda) бауырының салыстырмалы морфологиялық зерттеулері (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
В работе проведено сравнительное изучение печени лягушки озерной из водоемов Иле-Балхашского бассейна: Капшагайского и Куртинского водохранилища, и накопителя сточных вод Сорбулак. Морфологические изменения в печени хронического характера в виде разрастания соединительной ткани, десквамации эндотелия, фиброза и воспалительных инфильтратов вызваны неблагополучной ситуацией в исследуемых водоемах. Наличие двуядерных клеток сопровождалось присутствием в печени большого количества меланомакрофагальных скоплений. Все это свидетельствует об активно идущих процессах регенерации в печени. Морфологическое изучение печени выявило также изменения компенсаторно-приспособительного характера и патологических реакций разной степени тяжести.Бұл жұмыста Іле-Балқаш бассейнінің су қоймаларында: Қапшағай жəне Күрті су қоймасында, қалдық су қоймасы Сорбұлақта тіршілік ететін көл бақа бауырына салыстырмалы зерттеу жұмыстары жүргізілді. Зерттелген су қоймадағы қолайсыз жағдайлардан туындаған бауырдағы созылмалы морфологиялық өзгерістер, дəнекер ұлпалардың ұлғаюы, эндотелидің дисквамациясы, фиброз жəне қабыну инфильтрат түрінде көрінді. Бауырда екі ядролы клеткалардың болуы меланомакрофагальді топтасулардың көп болуымен бірге жүрді. Бұл жағдайдың барлығы бауырда регенерацияпроцесінің белсенді жүріп жатқанын көрсетеді. Сонымен қатар морфологиялық зерттеуде компенсаторлы-бейімделу тəрізді өзгерістер жəне түрлі ауыр дəрежедегі патологиялық реакциялар табылды.