Кратковременное действие сырой нефти, ванадия и никеля на антиоксидантную защитную систему печени крыс. Егеуқұйрықтар бауырының антиоксиданттық қорғау жүйесіне шикі мұнай, ванадий жəне никельдің қысқа мерзімді əсері (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Перекисное окисление липидов (ПОЛ) и изменения в антиоксидантной системе были определены в печени белых крыс самцов, получавших раздельно и совместно в течение 4-х недель внутрибрюшинно сырую нефть в концентрации 0,5 мл / кг и ванадий и никель в питьевой воде в концентрациях 150 мг в V/л и 180 мг Ni/л . Можно заключить, что раздельное воздействие сырой нефти, никеля и ванадия вызывали сильное повреждение клеток, о чем свидетельствует увеличение уровня ПОЛ в печени и повышение активности внутриклеточных ферментов АЛТ и АСТ в крови. Совместное действие ванадия и сырой нефти проявляет синергизм и усугубляет этот эффект. Стимуляция синтеза GSH, вызванное воздействием никеля, уменьшает индуцированную воздействием сырой нефтью токсичность. Совместное воздействие ванадия, никеля и сырой нефти характеризуется меньшей токсичностью по сравнению с раздельным воздействием металлов и сырой нефти.4 апта ішінде құрсақішілік концентрациясы 0,5 мл / кг мұнаймен жəне ауыз суда ерітілген концентрациясы 180 мг Ni/л никельмен, 150 мг в V/л ванадиймен бөлек жəне бірге уландырылған ақ егеуқұйрықтардың бауырында липидтердің асқын тотығының (ЛАТ) мөлшері жəне антиоксиданттық жүйедегі өзгерістер анықталды. Бауырдағы ЛАТ мөлшерінің жəне АЛТ жəне АСТ ферменттерінің қандағы белсенділігінің өсуі, мұнай, никель жəне ванадийдің бөлек уландыруы клеткалардың зор зақымдалуына əкелетінін көрсетеді. Ванадий мен мұнайдың бірлескен əсері синергетикалық қасиетке ие болып, токсикалық нəтижені күшейтеді. Никельдің əсерінен GSH синтезінің белсенденуі мұнайдың уыттылығын төмендетеді. Ванадий, никель жəне мұнайдың бірлескен əсерінің уыттылығы осы заттардыңбөлек əсерінің уыттылығынан төмен болып шықты.