Оңтүстік Қазақстан облысы табиғи жайылымдарының қазіргі жағдайы жəне келешегі. Перспективы и современное состояние пастбищ юга Казахстана (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Мақалада Оңтүстік Қазақстан аумағындағы табиғи жайылымдарды пайдалану жағдайы туралы айтылған. Жер көлемін ғана ұлғайтып, жайылым пайдалану қазіргі нарықтық экономика жағдайында мал өнімділігін арттыру жəне сапасын жақсартуда көптеген қиындықтар туғызып отыр. Сондықтан бүгінгі заман талабына сəйкес мал шаруашылығында қалыптасып отырған меншік түрлері үшін табиғижайылымды сақтау мен пайдалану арасындағы қатынасты сақтай отырып, мал басын көбейту мен сапасын жақсарту жəне инновациялық технологияларды пайдаланып, малшаруашылығы кешендерін құру арқылы жайылымдарды қалпына келтіру жұмыстары жүргізілуі керек. Қорыта айтқанда, мəдени екпе жайылымдар жасау жəне оны дұрыс пайдалану шөл жəне шөлейт жайылымдарының өнімділігін 3-4 есе арттыратыны, сөйтіп, малдың жем шөпке деген қажеттілігін толықтай қамтамасыз етуге мүмкіндік беретіні сөз болады.В статье приведены данные о современном состоянии пастбищ и пути их восстановления на юге Казахстана, а также создании животноводческих комплексов с использованием инновационных технологий. В рыночных условиях повышение качества и увеличение поголовья скота только за счет расширения площади пастбищных угодий приводят к возникновению новых проблем. Поэтому возникшие проблемы в животноводстве по увеличениюпоголовья скота, повышению качества должны производиться с учетом сохранения баланса между пользованием и сохранением пастбищных угодий. Для этого нужно внедрить инновационные технологии, основанные на создании животноводческих комплексов и восстановлении пастбищных угодий. Организация культурных выпасов и их рациональное использование позволит в 3-4 раза повысить производительность пустынных и полупустынных пастбищ и тем самым даст возможность полностью обеспечить нужду в кормопроизводстве.