Влияние арбускулярной микоризы и синезеленых водорослей на содержание фотосинтетических пигментов в листьях Avena sativa L. Avena sativa L. жапырақтың фотосинтездеуші пигменттерінің құрамына арбускулярлы микоризаның және көк-жасыл балдырлардың әсері (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Истощение и деградация почв приводит к снижению продуктивности возделываемых сельскохозяйственных культур, снижению устойчивости растений к неблагоприятным условиям окружающей среды. Одним из способов восстановления плодородия почвы является использование микориз. Проведенные исследования показали,что совместная инокуляция спорами эндомикоризных грибов (рр. Claroideoglomus и Rhizophagus) с суспензиями синезеленых микроводорослей (Anabaena laxa (Rabenh.) A. Br.) может значительно увеличивать жизнеспособность растений, вызывая существенное повышение концентрации хлорофилла и каротиноидов в листьях Avena sativa L. Полученные в ходе проведения данного эксперимента данные могут быть использованы при разработке биотехнологий как в области сельского хозяйства, в целях повышения урожайности растений и плодородия почв пахотных земель и пастбищных угодий, так и в области экологии, при проведении мероприятий по рекультивации и восстановлению антропогенно нарушенных земель.Титықтау және жердің азушылығы ауыл шаруашылық дақылдың азықтылығын, өсімдіктің тиянағының төмендететін қатал шарттарға қоршаған орта келтіреді. Бір жердің құнарын қалпына келтірет әдіс-тәсілдерден микориздың игерушілігі болып табылады. Жүргізілген зерттеулер эндомикориздік саңырауқұлақтардың споралары (т. Claroideoglomus және Rhizophagus) мен көк-жасыл микробалдырлардың (Anabaena laxa (Rabenh.)A. Br.) суспензиясын бірге дақылдау Avena sativa L жапырақтарындағы каротиноидтар мен хлорофилдің концентрацияларының жоғарылауына ықпал ете отырып, микроризация әсерін айтарлықтай жоғарылата аталындығын көрсетті. Аталған зерттеулерді жүргізу барысында алынған мәліметтер ауыл шаруашылық саласында егіс жерлері мен өндірістік алқаптарынның құнарлылығы мен өсімдіктерінің өнімділігін арттыру мақсаттарында, экология саласында – антропогендік жолмен бұзылған жерлерді қалпына келтіру мен рекультивациялау шараларын жүргізуде, биотехнологиялық зерттеулерде қолданылуы мүмкін.