Лейкоз ауруындағы хромосомалық бұзылыстардың түрлері және жиілігі. Частота и типы хромосомных нарушений при лейкозе (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Мақалада лейкоз ауруына шалдыққан балалардың (n=19) жілік майының клеткаларындағы хромосомалық бұзылыстарының түрлері және кездесу жиілігі көрсетілген. Цитогенетикалық зерттеудің нәтижесінде лейкоз уруының түріне байланысты хромосомалық мутациялардың сандық және құрылымдық ерекшеліктері анықталды. Хромосомалардың сандық және қосымша құрылымдық бұзылыстары 4 науқас балаларда анықталды, кездесу жиілігі 21,05% құрады. Хромосомалық абберациялар 18 науқастардың метафазалық клеткаларында табылды – 94,74%. Жеке хромосомалық абберациялардың түрлері бойынша кездесу жиілігі: транслокациялар – 63,16%, делециялар – 31,58%, маркерлік хромсомалар – 10,53% құрады. Кариотиптің мозаикалық варианттары 21,05% құрадыВ статье приведены частота и типы хромосомных нарушений в клетках костного мозга у 19 детей при заболевании лейкозом. В результате цитогенетических исследований установлены количественные и структурные особенности хромосомных мутаций в зависимости от видов данного заболевания. Численные и структурные нарушения хромосом выявлены у 4-х больных, частота встречаемости составила 21,05%. Хромосомные абберации наблюдались у 18-ти больных – 94,74%. По типам хромосомных аббераций частота составила: транслокации – 63,16%, делеции – 31,58% маркерные хромосомы – 10,53%.