Определение типа и серотипа штаммов бактерии рода Pasteurella, выделенных от сайгаков на территории Республики Казахстан. Қазақстан Республикасының территориясында киіктерден бөлініп алынған Pasteurella тектес бактерия штамдарының типі мен серотипін анықт (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
В данной работе представлены результаты риботипирования и серотипирования штаммов Pasteurella/Saigas/2010/ZKO/KZ и Pasteurella/Saigas/2011/ZKO/KZ, выделенных от павших сайгаков в 2010 – 2011 гг. на территории Республики Казахстан методом ПЦР (полемеразная цепная реакция). С помощью данного анализа определен вид, подтип и серотип бактерии рода Pasteurella. Результаты риботипирования и филогенетического анализа по гену 16S показали, что исследуемые казахстанские штаммы относятся к бактериям рода Pasteurella, к виду multocida и подтипу multocida.Бұл жұмыста Қазақстан Республикасының территориясында 2010 және 2011 жылдар аралығында киіктерден бөлініп алынған Pasteurella/Saigas/2010/ZKO/KZ және Pasteurella/Saigas/2011/ ZKO/KZ штамдары ПТР (полимераздық тізбекті реакция) әдісінің көмегімен риботиптеу және серо типтеу нәтижелері көрсетілді. Бұл талдаудың көмегімен Pasteurella тектес бактерияның түрі, типі және серотипі анықталды. Зерттеліп отырған қазақстандық штамдар 16S гені бойынша риботиптеу және филогенді талдаудың нәтижелері Pasteurella тектес бактерия және multocida түріне, multocida типіне жататынын көрсетті. Сонымен қатар салыстырмалы талдаудың нәтижелері бойынша зерттеліп отырған штамдар бір-бірімен100%-ға ұқсас екендігі көрсетілді