Қазақстан флорасындағы тарандар (polygonaceae lindl.) тұқымдасының туыстық және түрлік анықтағыш кілттері. родовые и видовые ключи определителя семейства гречишные (polygonaceae lindl.) флоры Казахстана (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Берілген мақалада Қазақстан флорасындағы тарандар (Polygonaceae Lindl.) тұқымдасының туыстық және түрлік анықтағыш кілттері қазақ тілінде берілген. Тарандар (Polygonaceae Lindl.) тұқымдасында 8 туыс: кенигия – Koenigia L., қымыздық– Rumex L., саумалдық – Oxyria Hill., рауғаш –Rheum L.,түйесіңір – Atraphaxis L., жүзгін – Calligonum L., таран – Polygonum L., қарамық – FagopyrumGaertn., 187 түр бар. Оның ішінде кенигия – Koenigia L. туысының Исландия к. – K. islandica L. – 1 түрінің, саумалдық – Oxyria Hill. туысының Биік с. – O. elatior R. Br. – 1 түрінің, рауғаш – Rheum L.туысының Аласа р. – R. nanum Siev., Максимович р. – R. maximowiczii Losinsk., түйежапырақ, татар р. – R. tataricum L., Түркістанр. – R. turkestanicum Janisch., Виттрок р. – R. wittrockii Lundstr., жүрекжапырақ р. – R. cordatum Losinsk., жинақты р. – R. compactum L., Алтай р. – R. altaicum Losinsk., сабақсыз р. – R. rhizostachyum Schrenk., Торлы р. – R. reticulatum Losinsk. – 10 түрінің,түйесіңір – Atraphaxis L. туысының Бозғылт т. – A. canescens Bunge, шоғыр т. – A. compacta Ledeb., Қаратау т. – A. karataviensis Lipsch. et Pavl., Тікенді т. – A. spinosa L., Қайырма т. – A. replicata Lam., Жап-жасыл т. – A. laetevirens (Ledeb.) Jaub. et Spach., жұмыртқажапырақт. – A. teretifolia (M.Pop.) Kom., Тікенді т. – A. pungens (M.B.) Jaub. et Spach., алмұртжапырақты т. – A. pyrifolia Bunge, Елеусізт. – A. decipiens Jaub. et Spach., Мушкетов т. – A. muschketovii Krassn., Зеравшан т. – A. zeravschanica Pavl., бұта т. – A. frutescens (L.) Eversm., шыбыртқы т. – A. virgata (Regel) Krassn. – 14 түрінің,қарамық – Fagopyrum Gaertn. туысының егістік қ. – F. sagittatum Gilib., ноғай қ. – F. tataricum (L.) Gaertn. – 2 түрінің анықтағышкілттері жасалды.В данной статье приведены родовые и видовые ключи определителя семейства гречишных (Polygonaceae Lindl.) на казахском языке в соответствии с современной таксономической системой. В семействе гречишных (Polygonaceae Lindl.) 8 родов: Кенигия – Koenigia L., Щавель – Rumex L., Кисличник – Oxyria Hill., Ревень – Rheum L., Курчавка – Atraphaxis L., Жузгун – Calligonum L., Горец – Polygonum L., Гречиха – Fagopyrum Gaertn. и 187 видов. Из них составлены ключи определение 10 видов рода Кенигия – Koenigia L.: К. исландская – K. islandica L. – 1 вид, рода Кисличник – Oxyria Hill.: К. высокий. – O. elatior R. Br. – 1 вид, рода Ревень – Rheum L. Р. низкий – R. nanum Siev., Р. Максимовича – R. maximowiczii Losinsk., Р. татарский – R. tataricum L., Р. туркестанский – R. turkestanicum Janisch., Р. Виттрока. – R. wittrockii Lundstr., Р. сердцевидный – R. cordatum Losinsk., Р. компактный – R. ompactum L., Р. алтайский – R. altaicum Losinsk., Р. бесстебельный – R. rhizostachyum Schrenk., Р. сетчатый – R. reticulatum Losinsk.,14 видов рода Курчавка – Atraphaxis L.: К. сероватая – A. canescens Bunge, К. скученная – A. compacta Ledeb., К. каратавская – A. karataviensis Lipsch. et Pavl., К. шиповатая – A. spinosa L., К. отогнутая – A. replicata Lam., К. ярко- зеленая – A. laetevirens (Ledeb.) Jaub. et Spach., К. вальковатолистая – A. teretifolia (M.Pop.) Kom., К. колючая – A. pungens (M.B.) Jaub. et Spach., К. грушелистая – A. pyrifolia Bunge, К. незаметная – A. decipiens Jaub. et Spach., К. Мушкетова – A. muschketovii Krassn., К. зеравшанская – A. zeravschanica Pavl., К. кустарниковая – A. frutescens (L.) Eversm., К. прутьевидная – A. virgata (Regel) Krassn., 2 вида рода Гречиха – Fagopyrum Gaertn.: Г. посевная – F. sagittatum Gilib., Г. татарская – F. tataricum (L.) Gaertn.