Стресс факторлардың әсерлерін биологиялық активті нүктелердің биофизикалық қасиеттері бойынша зерттеу. Исследование биофизических свойств биологически активных точек под воздействием стресс факторов (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Сыртқы ортаның стресс тудырушы факторларының әсерлері терідегі аурикулярлы биологиялық активті нүктелердің биофизикалық қасиеттері бойынша зерттелді. Шудың әсеріне түскен жануарлардың терісіндегі биоактивті нүктелердің электрөткізгіштік көрсеткіштері қалыпты жағдаймен салыстырғанда жоғарылағаныанықталды. Сондай-ақ вибрацияның әсерінен кейін биоактивті нүктелердің биопотенциал көрсеткіштері қалыпты жағдаймен салыстырғанда өзгеріске ұшырағаны дәлелденді. Сол жақ және оң жақ құлақ қалқандарындағы биологиялық активті нүктелердің биофизикалық көрсеткіштерінде ерекшеленетін айырмашылық байқалмады.Исследованы биофизические свойства аурикулярных биоактивных точек кожи животных под воздействием стресс факторов окружающей среды. Обнаружены повышенные показатели электропроводности во всех биологически активных точках кожи животных под влиянием шума по сравнению с нормой. Доказано изменение показателей биопотенциалов биоактивных точек кожи животных, находившихся под действием вибрации относительно нормы. Нет особой разницы в биофизических показателях биологически активных точек левой и правой ушной раковин.