Использование методов современной метагеномики в оценке микробиоты почв Западно-Казахстанской области. Батыс Қазақстан облысы топырақтарының микробиота жағдайын бағалауда заманауи метагеномика әдістерін қолдану (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
В данной статье приведена методика по оценке микробиома почв с применением методов современной ме-тагеномики. Описан метод очистки почвенной ДНК с использованием сорбции на очищенном кремнии. Вы-явлены данные по оптимизации условий ПЦР и подбору праймеров. Для оценки метагенома почвы составленаампликонная библиотека и проведен ее первичный анализ. Выявлены наиболее преобладающие филы в данныхобразцах почв.Мақалада заманауи метагеномика әдістерін колдану арқылы топырақ микробиомасын бағалау әдістері келтірілген. Тазаланған кремний негізіндегі сорбция қолдану арқылы топырақ ДНҚ тазалау әдісі көрсетілген.Топырақ метагеномын бағалау үшін ампликондық библиотека жасақталып оның алғашқы талдауы өткiзiлген,ПТР жағдайларын оңтайландыру және праймерлер таңдау бойынша мәліметтер алынған. Топырақ сынамаларындағы басым филдар анықталды.