Практикалық қолданылуын бағалау үшін Қазақстан су қоймаларынан бөліп алынған микробалдырлар липидтерін талдау.Анализ липидного состава микроводорослей, выделенных из различных водоемов Казахстана, для оценки их практического применения (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Қазақстанның әртүрлі суқоймаларынан бөліп алынған және зертханалық жағдайда тұрақты белсенді өсуімен ерекшеленген микробалдырлардың 16 штамының липидтік фракциясы майқышқылдық құрамының салыстырмалы талдауы жасалды. Жасыл микробалдырлардың үш түрі (Oocystis rhomboideus, Chlorococcum infusionum,Dictyochlorella globosa) және диатомды балдырлардың 3 түрі (Synedra sp., Nitzshia sp., Pleurosigma attenuatum)липидтердің жоғары мөлшерімен сипатталады және полиқанықпаған май қышқылдарының көзі ретінде зерттеу үшін болашағы зор деп есептеледі.Проведен сравнительный анализ жирнокислотного состава общей липидной фракции 16 штаммов микроводорослей, выделенных из различных водоемов Казахстана и отличавшихся активным ростом в лабораторных условиях. Установлено, что три вида зеленых микроводорослей (Oocystis rhomboideus, Chlorococcum infusionum,Dictyochlorella globosa) и 3 вида диатомей (Synedra sp., Nitzshia sp., Pleurosigma attenuatum) отличались повышенным содержанием общих липидов и полиненасыщенных жирных кислот, поэтому рекомендуются для дальнейших исследований.