Казахстанская-10 сортының сомаклондарының сандық және сапалық белгілерін зерттеу. Изучение количественных и качественных признаков сомаклональных линий сорта Казахстанская-10 (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Бидайдың Казахстанская-10 сортынан in vitro жағдайында жетілмеген ұрықтан алынған F2 регенеранттарына зерттеулер жүргізілді. Сандық белгілері бойынша өзгерістерді анықтау үшін статистикалық параметрлері зерттелінді. Самоклондардың Р1 ұрпағында кейбір регенерант өсімдіктерде әр түрлі морфологиялық өзгерістер:масағы тығыз емес, бақылау өсімдіктеріне қарағанда ұзын және қысқа, дән саны аз масақтар байқалды. Бір өсімдіктен алынған дәндер санының вариациялық коэффициенті бақылаумен (13,1%) салыстырғанда сомаклондарда әлдеқайда үлкен (31,6 % және 32,2%) болды. Бидайдың глиадин қор белогының электрофоретикалықспектрі зерттелінді. Казахстанская-10 бидай сортының қор белоктарының электрофоретикалық талдауы регенерант және донор өсімдіктерде глиадин электрофоретикалық спектрлерінің бірдей екендігін көрсетті.Было проведено изучение растений F2 сорта Казахстанская-10, регенировавших из культуры тканей незрелых зародышей. Для выявления изменений по количественным признакам изучались статистические параметры. Проведено исследование электрофоретического спектра запасного белка глиадина пшеницы. Электорфоретический анализ запасных белков пшеницы сорта Казахстанская-10 показал идентичность спектров глиадина у регенерантов и у донорных растений.