АЛМАТЫ ОБЛЫСЫНЫҢ ЕКІ ЫСТЫҚ БҰЛАҚ КӨЗІНДЕГІ КЕРАТИНАЗАЛЫҚ БЕЛСЕНДІЛІГІ БАР ТЕРМОФИЛЬДІ БАКТЕРИЯЛАРДЫҢ СИПАТТАМАСЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2025)
Кератин - көптеген протеолитикалық ферменттердің ыдырауына төзімді әрі ерімейтін ақуыз. Барлық құсқалдықтарының ішінде қауырсын және мамық шикізаты ерекше қызығушылық тудырады, өйткені оныңқұрамында 65%-ға жуық азықтық протеин (мамандандырылған протеин – кератин) бар. Биотехнологиялықәдістер үнемді және экологиялық таза болып саналатындықтан, қалдықтарды басқарудың қызықты баламасымикробтық кератинолитикалық гидролиз арқылы қауырсын қалдықтарының тағамдық құндылығын арттыруүшін оңтайлы болып табылады. Бұл зерттеуде кератинолитикалық белсенділігі бар микроорганизмдершығаратын кератиназалар туралы жалпы ақпарат берілген. Кератинолитикалық бактериялар ҚазақстандағыАлматы облысында орналасқан Керімағаш және Нұрлы-Арасан ыстық көздерінен сегіз изолят бөлініп алынды.Kh5 және Nh2 екі изоляттары салыстырмалы жоғары белсенділік көрсетіп, сегіз изоляттан таңдалды жәнеолардың шикі кератиназа белсенділігі ішінара сипатталды. Kh5 изоляты ең жоғары кератинолитикалықбелсенділікті көрсетті. Әртүрлі рН пен температурада шикі кератиназаның зерттеу барысында Kh5 изоляты рН5,5 көрсеткіш кезінде белсендірек екенін бақыланды, ал Nh2 изоляты үшін рН 6,0 оптималды көрсеткіш болды.Екі изолят Kh5 және Nh2 60ºC аралығындағы тауық қауырсын кератинінің тиімді ...
Keywords: қауырсын, кератиназа, кератинолитикалық көрсеткіш, ыстық бұлақ.