БАТЫС ҚАЗАҚСТАН ОБЛЫСЫ ШЕГІНДЕГІ ЖАЙЫҚ ӨЗЕНІ АҢҒАРЫ ОРМАНДЫ ҚАУЫМДАСТЫҚТАРЫНДА LAETIPORUS SULPHUREUS (BULL.) MURRILL ТАРАЛУЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2025)
Бұл зерттеуде Батыс Қазақстан облысы шегіндегі Жайық өзені аңғары орман қауымдастықтарында кездесетін Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill-дің таралу ерекшеліктері мен экологиясы қарастырылады. Паразиттік және сапротрофтық қасиеттерге ие бұл саңырауқұлақ ағаш субстраттарындағы лигнинді ыдырату арқылы қоректік заттардың айналымында негізгі рөл атқарады. 2019–2024 жылдар аралығында жүргізілген далалық зерттеулер барысындағы кешенді геоботаникалық және микологиялық талдау негізінде L.sulphureus -тің шегіршін, тал, терек, көктерек, қайың және емен ормандарын қамтитын әртүрлі орман қауымдастықтарында кездесетіні айқындалды. Бұл саңырауқұлақтың Quercus robur, Salix alba және Populus alba сияқты ағаш түрлерімен айқын байланысы анықталды.Зерттеу нәтижелері Laetiporus sulphureus-тің жоғары экологиялық икемділікке ие екенін көрсетеді, бұл оның белгілі бір орман қауымдастықтарына сәтті бейімделуіне мүмкіндік береді. Саңырауқұлақ көбінесе ылғалды және жапырақты ағаш жыныстарына бай ормандарға басымдық береді, өйткені олар оның өсуіне қажетті тұрақты және ылғал сақтайтын субстраттармен қамтамасыз етеді. Жайылмалы және байрақты ормандармен байланысы L.sulphureus-тің Жайық өзені аңғары экожүйелеріндегі маңызын айқындайды. ...
Keywords: Laetiporus sulphureus, орман қауымдастықтары, Жайық өзені аңғары, Батыс Қазақстан облысы, биоалуантүрлілік