ҰЗЫНҚАРА (КЕТПЕН) ЖОТАСЫНЫҢ БИІКТІК ӨСІМДІКТЕРІНІҢ ТАРАЛУ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2025)
Мақалада Ұзынқара жотасының өсімдік жамылғысын трассалық және жартылай стационарлық зерттеу процесінде зерттеу нәтижелері берілген. Мақалада Ұзынқара жотасының өсімдіктер жамылғысының нақты профильдер бойынша талдауы көрсетіліп, өсімдік жамылғысының биіктік белдеуі заңдылықтары бойынша қолда бар барлық деректер жинақталған. Біз зерттеген аумақтың флорасы салыстырмалы түрде бай және 120 тұқымдас пен 596 тұқымдасқа жататын жоғары тамырлы өсімдіктердің 1890 түрін қамтиды. Жалпы флораның 67,8%-ға жуығын көпжылдық шөптесін гемикриптофиттер құрайды. Өте үлкен үлес (21%-дан астам) жазғы-жасыл жас өсімдіктерден (біржылдық-екіжылдықтар) - терофиттерден, яғни. жеделдетілген даму циклі бар өсімдіктер. Бұл белгі – біржылдық және екі жылдық өсімдіктердің көптігі және эфемерлер мен эфемероидтардың көп болуы – бүкіл Орталық Азияның тау флорасына тән. Бұл аумақта өсімдіктер қауымының өзіндік спецификалық түріне сәйкес келетін келесі биіктік белдеулерін анықтадық. Ұзынқара жотасының макрорельефі таулы бөлігімен және тау етегімен бейнеленген. Белдеу аймағына биік таулы аймақтар – альпі және субальпілік белдеулер, орта таулар, тау етегіндегі-далалық ойпаңдар, тау етегіндегі жартылай шөл және шөлейттер жатады. Альпі және субальпі ...
Keywords: Өсімдік бірлестігінің топтары, биіктік белдеулері, аудандастыру, Ұзынқара - Кетпен