РОЗЕОФУНГИН ДӘРІЛІК СУБСТАНЦИЯСЫНЫҢ IN VIVO УЫТТЫЛЫҒЫ (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2025)
Бұл мақалада LD50 орташа өлім дозасын және жаңа дәрілік субстанция, полиенді антибиотик Розеофунгиннің, in vivo жағдайында уыттылық класын анықтау бойынша зерттеу нәтижелері берілген. Розеофунгин - трихофитоздың, микроспорияның, фавустың, кандидоздың, криптококкоздың, споротрихоздың, хромомикоздың, аспергиллездің және адам микоздарының басқа да қоздырғыштарының өсуін тежейтін карбонил-конъюгацияланған пентаен. Розеофунгин дәрілік субстанциясының жедел уыттылығын, салмағы 20 г ± 10%, төрт тәжірибелік топтың 20 бас аутбредті тышқандарына 50 мг/кг,  300 мг/кг; 1000 мг/кг және 2000 мг/кг мөлшерінде  Розеофунгин субстанциясының ерітінділерін бір рет ішке қабылдау арқылы зерттелді. 14 күндік бақылауда топтардың ешқайсысында биологиялық реактивтілік пен жануарлардың өлімі байқалмады. 14 күн бақылаудан кейін жануарларға эвтаназия, өліктерді ашып зерттеу және макроскопиялық зерттеулер жүргізілді. Барлық зерттелген топтарда жануарлардың ішкі ағзаларында патологиялық өзгерістер анықталған жоқ. Розеофунгин дәрілік субстанциясының ерітінділерін зерттелген мөлшерлерде бір рет ішке қабылдағаннан кейін тәжірибелік топтардағы салыстырмалы салмақ коэффициенттері мен тышқандардың ішкі мүшелерінің салмақ көрсеткіштері арасында сенімді елеулі айырмашылық болған жоқ. ...
Keywords: розеофунгин дәрілік субстанциясы, жедел уыттылық, өлімге әкелетін мөлшер