(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2024)
Сальмонеллез-бұл қоректік тізбектің кең таралған асқазан-ішек инфекциясы, сондықтан экономикалық шығындарды болдырмау және сальмонелла тұқымдас бактериялардың тауық өнімдері (жұмыртқа, ет) арқылы адамға көлденең тасымалдануын болдырмау үшін құс фабрикаларын биологиялық қорғауды қамтамасыз ету маңызды. Зерттеу мақсаты – Қазақстанның Алматы облысындағы кейбір құс фабрикаларының бірінде өнеркәсіптік тауық өсіру шаруашылығының Salmonella тұқымдасының бактерияларына төзімділігін кешенді мониторинг жүргізу және зерттеу. Зерттеудің бағыты мен идеясы құс фабрикаларындағы сальмонеллезбен күресу стратегиясы екі іргелі аспектіге негізделген: құс фабрикаларындағы ауыл шаруашылығы тауықтары арасында сальмонелла тұқымдас бактериялардың таралу деңгейін төмендетуге және Қазақстан халқын инфекциядан қорғауға негізделген. Құс фабрикалары үшін сальмонелла тұқымдас бактерияларға өнеркәсіптік куроводствоның тұрақтылығын бақылау өзекті және ғылыми-практикалық құндылыққа ие, өйткені. эпидемиологиялық қадағалау және алдын алу бойынша тиісті рәсімдерді жүргізуге, қолданыстағы бақылау шараларын жетілдіруге, сынама алу әдістерін оңтайландыруға және құс фабрикаларында Salmonella тұқымдас бактерияларды анықтауға ықпал етеді. Зерттеу әдістемесі Қазақстанның Алматы облысындағы құс фабрикаларының технологиялық нысандардан апта сайын сынама алуға және іріктелген сынамаларда Salmonella тұқымдас бактериялардың болуын мәдени-биохимиялық әдістермен анықтауға негізделген. Қоршаған ортадан және құс фабрикаларының технологиялық қондырғыларынан сынамалар жылдың барлық күнтізбесінде алынды. Зерттеу үшін барлығы 5672 сынама алынды, оның ішінде 537 қоқыс сынамасы, 3838 жуу сынамасы, 1024 жұмыртқа сынамасы, 181 шаң сынамасы, 43 сабан сынамасы, 49 транспорт жәшігінің сынамасы, транспорт жәшіктері үшін пайдаланылатын төсеу қағазы мен картон. Зерттелген 5672 сынаманың ішінде Salmonella тектес бактериялардың болуы 24 сынамада тіркелді (зерттелген барлық сынамалардың 0,5%). Жүргізілген зерттеулердің нәтижелері зерттелетін үлгілерде Salmonella тұқымдас бактерияларды анықтау құс өсірушілер үшін биоқауіпсіздікті басқарудың тиімді әдісі болып табылатынын және куроводтық объектілерде Salmonella тұқымдас бактериялардың таралу қаупін болдырмау мақсатында санитарлық және зоогигиеналық шешімдерді жедел табуға мүмкіндік беретінін көрсетті. Сондықтан құс фабрикаларының тауық өнімдері арқылы Salmonella бактерияларының таралуын азайтуға бағытталған әрекеттері қазақстандық ауқымда жүзеге асырылуы тиіс.