(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2024)
Зерттеу жұмысының негізгі мақсаты, жергілікті деңгейде, ауыр адамзат инфекцияларын емдеуде карбапенем тәрізді кең қолданыстағы антимикробтық препаратқа қарсы Қазақстан өңірінен бөлініп алынған Bacteroides fragilis (BFR_KZ01) клиникалық штамының сезімталдығын бағалау болып табылады. Матрицалық көмекші лазерлік десорбция ионизациялау/ ұшу уақыты масс-спектрометрия әдісін пайдала отырып, антибиотикке деген резистенттілікке жауап беретін гендерді анықтау. Bacteroides fragilis штамының антибиотик резистенттілігіне жауапты cfiA-оңға монторинг жүргізу және жаңа модулды анықтау мүмкіндігі үшін MALDI-TOF/MС масс-спектрометрия жүйесінде субтиптеу үшін бағдарламалық жасақтаманың MALDI Biotyper Subtyping Module жаңа модулі пайдаланылды. Бактериалдық изолят Матрицалық көмекші лазерлік десорбция ионизациялау/ ұшу уақыты масс-спектрометрия MALDI-TOF MС мен 16S rRNA генің секвенирлеу әдісімен идентификацияланды. Штамының интра-абдомиалды инфекцияны емдеу үшін кең қолданылатын антибиотиктерге (ципрофлоксацин, метронидазол, меропенем, клиндамицин және тетрациклин) деген сезімталдығы анықталынды. Штамның cfiA-оң және cfiA-теріс анықтау үшін қажетті, масс-спектрлерді сараптау үшін ClinProTools 3.0.22 бағдарламалық жасақтама қолданылды. MALDI-TOF MС нәтижесі бойынша клиникалық BFR_KZ01 штамды меропенемге деген фенотиптік сезімталдығына (орташа МИК шамасы – 1,3 мг/л) қарамастан, II топқа (cfiA-оң) жатқызды. Зерттеу нәтижесінде BFR_KZ01 штамы cfiA, nimB, tetQ және gyrA гендеріне ие болуының арқасында метронидазол, тетрациклин мен ципрофлоксацин тәрізді көптеген антибиотикке резистентті екені дәлелденді.