(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2024)
Tulipa buhseana Boiss. популяциясының генетикалық алуантүрлілігі мен құрылымын анықтау оны сақтау және ұтымды пайдалану үшін өте маңызды. Бұл жұмыста SSR-маркерлері негізінде, екі аймақтан (Алматы және Жамбыл облыстары) жиналған 15 популяцияның 282 үлгісі зерттелді. AMOVA негізіндегі талдау популяция ішіндегі жоғары генетикалық алуантүрлілікті (66%) және популяциялар арасындағы айтарлықтай дифференциацияны (34%) анықтады. PCoA популяцияларды екі негізгі кластерге топтастырған дендрограммалық талдауға сәйкес екі түрлі координаталарға бөлді. Байес талдауы популяцияның төмен құрылымдық дифференциациясы туралы қорытындыларды қолдайтын салыстырмалы генетикалық құрылымды анықтады. Бұл нәтижелер T. buhseana күрделі генетикалық динамикасын және оның генетикалық алуантүрлілігін сақтаудың жеке стратегияларын әзірлеу қажеттілігін көрсетеді.