(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2024)
Зерттеу топырақ биоценозының негізгі өкілдерінің сандық және сапалық құрамымен және ферменттердің белсенділігімен көрсетілген топырақтағы көмірсутекті зымыран отындарының әртүрлі концентрациясының әсерін бағалауға арналған. Ол үшін К1, Т-1-1, Т-1-2, Т-1-3, Т-1-4, Т-1-5, РГ-1-1, РГ-1-2, РГ-1-3, РГ-1-4, РГ-1-5 шифрларымен Т-1 және РГ-1 маркалы зымырандық көмірсутекті отынмен өңделген топырақтың 11 үлгісінде топырақ микрофлорасының сапалық және сандық құрамына микробиологиялық зерттеулер жүргізілді. Жүргізілген ғылыми зерттеулердің нәтижесінде эксперименттік топтардың көпшілігінде микроорганизмдердің негізгі топырақ өкілдерінің санының төмендеуі байқалды, бұл көмірсутектердің әсерінен болуы мүмкін.