(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2024)
Молибден өсімдіктердің өмірінде басты микроэлемент болып табылады, себебі олардың қалыпты өсуі мен дамуына қажет. Оның жетіспеуі жапырақтар пішінінің өзгеруі мен солуына мен меристема некрозына әкеледі. Молибден өсімдіктерде птеринмен байланысып, молибден кофакторын түзеді. Нитрогеназаны қоспағанда молибдоферменттерде кофактор ұқсас. Вольфрам молибденнің антагонисі болып табылады, себебі оның биохимиялық құрылысы ұқсас. Вольфрам молибдоферменттерде молибденнің орнын алмастыра алады және оларды белсенді емес етеді. Вольфрамның осы қасиеті молибдоферменттердің құрылымы мен функцияларын егжей-тегжейлі зерттеуге мүмкіндік береді. Барлық ауыр металдар сияқты ол өсімдіктерге уытты әсер етеді. Қазақстан Республикасының аумағында топырақ молибденнің жетіспеушілігінен зардап шегеді, бұл өсімдіктерді абиотикалық және биотикалық күйзелістерге неғұрлым сезімтал етеді. Осы фактіге байланысты біздің тәжірибелік жұмысымызда вольфрам мен молибденнің алқа тұқымдастарға жататын N. benthamiana өсімдіктерінде вирустық жұқпаның дамуына экзогендік әсері зерттелді. Бұл тәжірибелік жұмыстың зерттеу нәтижелерін бұрыш, картоп, баклажан және қызанақ сияқты экономикалық маңызды дақылдар үшін түсіндіруге және қайталауға болады.